Dil Bağı Nedir?
Halk arasında dil bağı olarak bilinen, dilin alt kısmında görülen bağın olması gerektiğinden daha önde kısa ve fibrotik (dokusu bozulmuş) olmasıdır. Bu durum dil hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Dil hareketlerinin kısıtlanması yenidoğan ve bebeklerde emme bozukluğu büyük çocuklarda ise konuşma bozukluğu yaratabilir.
Dil Bağı’ nda Tanı Nasıl Konur?
Basit bir muayene ışığı altında ve dil basacağı yardımıyla dil bağı görülebilir. Dil ise çatallanmış “V” şeklini almıştır.
Ne zaman yapılmalıdır?
Dil bağı olup da herhangi bir problem yaşamadan hayatını sürdüren çocuklar olmakla birlikte dil hareketlerinin kısıtlanması bazı çocukların konuşmasını ve beslenmesini etkileyebilir ancak çocukların çok az bir kısmında müdahale etme gereği ortaya çıkar. Dil bağı olan çocukların bir kısmında dilin fonksiyonları etkileneceğinden tanı konduğu an emme bozukluğu varsa hemen yapılmalı veya konuşmayı öğrenme dönemlerinde konuşma bozukluğu yaşıyorsa bu dönemde yapılması uygundur.
Dil Bağı Ameliyatı
Dilin altında, dil hareketlerini kısıtlayan bağın cerrahi yöntem ile kesilmesi işlemidir. Özellikle, 6 aya kadar olan ve dil bağı ince ve şeffaf olan bebeklerde, lokal anestezi altında yapılması önerilir. Daha büyük çocuklarda ve dil bağı kalın olanlarda kanama kontrolü için ayrıca yara dudaklarının açılmaması için dikiş gerektirdiğinden genel anestezi ile yapmak daha uygun olur. Genellikle ağrısız ve kanamasız bir müdahaledir.