Labial Füzyon


Labial Füzyon (Vulva Sineşisi) Nedir?

 

Halk arasında rahim ağzının kapanması olarak da adlandırılan bu durum, vajinanın giriş kısmında labium minorlerin bir kısmının veya tamamının yapışık olduğunu tanımlar ve çocukluk çağının sık görülen bir jinekolojik sorunudur.  Puberte öncesi kız çocuklarında özellikle 3 ay-4 yaş arasında daha fazla görülür. Doğuştan olmayıp genellikle bebeğin bezli olduğu dönemde olur.  Yapışma alt köşeden başlayarak klitorise doğru doğru ilerler. Etiyoloji tam olarak bilinmemekle birlikte prepubertal düşük östrojen düzeyiyle ile birlikte bu bölgenin kronik irritasyon, bozuk hijyen ve bebek bezi dermatitine bağlı tahriş olması sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.  Hastaların çoğu asemptomatiktir. Sıklıkla başka bir şikayetle başvuru esnasında yapılan muayenede labial füzyon olduğu görülür.  Bazı hastalarda dizüri, labial bölgede lokal enflamasyon, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu , obstrüksiyon ve enfeksiyona bağlı vezikoüretral reflü  gibi semptom ve komplikasyonlara yol açabilir.

 

Labial Füzyon Tedavisi

 

Genel yaklaşım; Cerrahi tedavi+2 hafta östrojenli krem ile medikal tedaviye devam, 2 hafta östrojenli veya kortizonlu krem ile medikal tedavi, düzelmiyorsa cerrahi tedavi.

Medikal tedavide topikal veya kortizonlu kremler kullanılır.  Cerrahi tedavide bebeklerde bu yapışıklık incedir ve transparandır bu nedenle daha çok lokal anesteziyle yapılır. Büyük çocuklarda ise psikolojik olarak etkilenme olmaması için ayrıca ince olan bu doku kalınlaşmış ve fibrotik hal almış ise genel anestezi ile yapmak daha uygun olabilir.

Cerrahi olarak lokal anestezik merhem sürüldükten sonra çocuğun bacakları iki yana açılarak yapışık olan labial füzyon hemostatik bir klempin ucuyla açılır.

 

BİZE ULAŞIN

Copyright © 2022 Op.Dr Ali Çiftçi Sünnet Kliniği