Hidrosel ve Kordon Kisti Nedir?
Anne karnında erkek bebeğin oluşumu esnasında karın bölgesinden torbalarına doğru bir kanal uzanır (Prosessus vajinalis). Testisler bebeğin karnından torbalarına hamileliğin son 2 ayında bu kanaldan geçerek torbalara varırlar. Testis torbaya vardıktan sonra bu kanal normalde doğumdan birkaç gün önce kapanarak karın ile olan bağlantısı kesilir. Bazı durumlarda bu kanal kapanmaz. Dar olan bu açıklık içerisinden batın içindeki sıvı geçerek torbaya kadar ulaşarak testis çevresinde şişliğe neden olur. Tıp dilinde bu hastalığa Hidrosel denir. Halk arasında ise Su Fıtığı olarak bilinir. Yeni doğmuş bebeklerde yaygın olarak görülür.
Hidrosel 5 şekilde karşımıza çıkar :
Hidrosel, testisi saran iç ve dış zar ile sınırlı kalmışsa buna testis hidroseli denir.
Prosessus vajinalis inguinal kanalın iç delik ağzı ile torbalar arasında bir lokalizasyonda kısmen kapanması sonucu kistik bir yapı halini almasına kordon kisti denir.
Periton boşluğu ile ilişlikili (kommünikan) ya da ilişkisiz (nonkommünikan) olabilir.
İlişkili olduğunda, bu şişlik çocuk ayakta ve hareketli iken artar. Çocuk uyuyup sakin yatınca azalır veya kaybolur. Sağda daha çok görülür, sıklıkla bilateraldir.
Nonkommünikan hidroselin boyutunda ise gün içinde ve hareketle herhangi bir değişiklik olmaz.
Hidroselin daha nadir görülen başka şeklide skrotumdan karın boşluğuna kadar uzanan ve karın içi organlara ve böbreklere bası yapabilen abdominoskrotal hidroseldir.
Hidroselin Tanısı Nasıl Konur?
Hidroselli bir bebekte, kasıklarda veya torba içinde, rahatsızlık vermeyen gün içerisinde büyüklük anlamında değişiklik gösterebilen içi su dolu bir şişlik vardır. Bazen hidrosel içindeki sıvı grimor renkte bir refle verebilir. Çoğu hastanın tanısı fizik muayane ve transilluminasyon yöntemil ile konur. Hidroseli olan bir hastanın skrotumuna karanlık bir odada ışık kaynağı tutulursa sıvı ışığı geçirdiği için parlak refle alınır ve hidroselde kitlenin içinde sıvı olduğu anlaşılır ve hidrosel tanısı konabilir. Buna transilluminasyon denir. Ayrıca yapılacak skrotal ultrasonografi ile hidrosel sıvısının mikatarına ayrıca arada kalınan hastalarda kordon kisti ve inkarsere inguinal herni ayrımı rahatlıkla yapılabilir.
Hidroselin Tedavisi Nedir?
Kominike hidrosellerin büyük bir çoğunluğu 1 yaşına kadar kendiliğinden düzeldiğinden operasyon 1 yaşından sonra planlanmalıdır. Kominike olmayan ve testis etrafında oldukça gergin durumda yer alan hidrosel ile kordon kisti daha erken yaşta ameliyat edilmeleri mümkündür. Abdominoskrotal hidrosel ise tanı konduğu zaman ameliyat edilmelidir. Kominike hidrosellerin bir kısmının kanal ağzının genişlemesiyle kasık fıtığına dönüşebilir. Konjenital hidrosellerin iğne aspirasyonuyla boşaltılması çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Enfeksiyona neden olarak bebeğin testisini kaybetmesine neden olabilir. Hidroselin cerrahi tedavisi tıpkı inguinal herni onarımında yapıldığı gib açık kalan kanalın kapatılması ve karın ile olan bağlantısının kesilmesidir.
Ameliyat sonrası ilk günlerde kasık ve torbada şişlik ve hafif morluklar olabilir, bunlar birkaç hafta içinde geçerler. Ancak aşırı şişlik, kızarıklık, ağrı varsa; yaradan kan ve iltihap geliyorsa; ateş, bulantı, kusma gibi belirtiler ortaya çıkmışsa doktorunuzu aramalısınız.